Världsrekord i stavhopp för herrar

Stavhopp är en av friidrottens mest tekniskt utmanande och spektakulära grenar. Genom åren har många skickliga stavhoppare satt sina spår i historieböckerna genom att höja ribban för vad som är möjligt.

Stavhopp för herrar har sett en imponerande utveckling genom åren, med många framstående idrottare som har bidragit till att höja ribban. Armand Duplantis innehar nu världsrekordet med sitt imponerande hopp på 6,21 meter. Genom historien har stavhoppare som Sergey Bubka och Renaud Lavillenie satt sina spår och inspirerat kommande generationer av idrottare.

Här kan du läsa allt om världsrekordet i stavhopp för herrar, inklusive den historiska utvecklingen, tidigare rekordhållare och betydande prestationer.

Nuvarande världsrekord

Armand ”Mondo” Duplantis (Sverige)

 • Höjd: 6,21 meter
 • Datum: 24 juli 2022
 • Plats: Eugene, Oregon, USA

Armand Duplantis, en svensk stavhoppare med amerikansk bakgrund, innehar nu världsrekordet i stavhopp för herrar med ett hopp på 6,21 meter. Duplantis har visat exceptionell talang och teknisk skicklighet, vilket har gjort honom till en av de mest framstående idrottarna i friidrottens historia.

Historisk utveckling och tidigare rekordhållare

Stavhoppets historia är rik på rekord och prestationer. Här är några av de mest betydande rekordhållarna och deras prestationer:

1. Sergey Bubka (Sovjetunionen/Ukraina)

 • Rekord: 6,14 meter (utomhus), 6,15 meter (inomhus)
 • Datum: 31 juli 1994 (utomhus), 21 februari 1993 (inomhus)
 • Plats: Sestriere, Italien (utomhus), Donetsk, Ukraina (inomhus)

Sergey Bubka dominerade stavhoppet under 1980- och 1990-talen. Han satte världsrekordet 35 gånger (17 utomhus och 18 inomhus). Bubka var känd för sin explosiva kraft och teknik, vilket gjorde att han kunde hoppa högre än någon annan vid den tiden.

2. Renaud Lavillenie (Frankrike)

 • Rekord: 6,16 meter (inomhus)
 • Datum: 15 februari 2014
 • Plats: Donetsk, Ukraina

Renaud Lavillenie bröt Sergey Bubkas långvariga inomhusvärldsrekord 2014 med ett hopp på 6,16 meter. Lavillenie är känd för sin smidighet och tekniska precision, och han har varit en av de ledande stavhopparna i världen under det senaste decenniet.

3. Armand Duplantis (Sverige)

 • Tidigare rekord: 6,18 meter (inomhus)
 • Datum: 15 februari 2020
 • Plats: Glasgow, Skottland

Armand Duplantis satte sitt första världsrekord i februari 2020 med ett hopp på 6,17 meter och förbättrade det till 6,18 meter en vecka senare. Duplantis fortsatte att höja ribban och satte ett nytt utomhusvärldsrekord på 6,15 meter i september 2020, innan han satte det nuvarande rekordet på 6,21 meter 2022.

Betydande prestationer och tävlingar

Olympiska spelen: Stavhopp har varit en del av de olympiska spelen sedan 1896. De olympiska spelen har varit skådeplats för många av de största stavhoppsprestationerna, där idrottare från hela världen tävlar om guldmedaljer och sätter nya rekord.

VM i friidrott: Världsmästerskapen i friidrott, som arrangeras av World Athletics, är en annan viktig tävling där stavhoppare har satt många av sina bästa resultat. Sergey Bubka, till exempel, har vunnit VM-guld sex gånger i rad från 1983 till 1997.

Teknisk utveckling och utrustning

Stavhoppets tekniska utveckling har spelat en viktig roll i höjningen av rekordnivåerna. De första stavarna var gjorda av trä, vilket senare ersattes av bambu och sedan glasfiber. De moderna stavarna är oftast gjorda av kolfiber, vilket är både starkare och lättare, och gör det möjligt för hopparna att nå högre höjder.