IFK Göteborg mot IFK Norrköping – Tidslinje

Matcherna mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping är alltid efterlängtade händelser för fotbollsfans. Dessa möten mellan två av Sveriges mest framstående klubbar har bjudit på många spännande ögonblick genom åren.

Här är en tidslinje som belyser några av de mest minnesvärda matcherna mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping.

ifk göteborg mot ifk norrköping

1950-talet: Början på en Rivalitet

1950-talet markerade starten på en långvarig rivalitet mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping, två av Sveriges mest framstående och traditionella fotbollsklubbar. Denna period såg framväxten av en intensiv och spännande konkurrens som skulle komma att forma svensk fotboll under många år framöver.

1952: Det Första Minnesvärda Mötet

 • Våren 1952: Ett tidigt möte mellan de två lagen i Allsvenskan där IFK Norrköping tog en imponerande seger med 2-0 på bortaplan mot IFK Göteborg. Matchen visade Norrköpings styrka och skicklighet, vilket lade grunden för framtida intensiva möten.

1955: En Kamp om Dominans

 • Hösten 1955: En av de mest minnesvärda matcherna på 1950-talet där IFK Norrköping återigen visade sin dominans genom att besegra IFK Göteborg med 3-1. Denna seger markerade Norrköpings överlägsenhet under mitten av decenniet och etablerade en stark rivalitet mellan klubbarna.

1957: Göteborgs Revansch

 • Sommaren 1957: IFK Göteborg lyckades vända trenden genom att ta en efterlängtad seger med 2-1 över IFK Norrköping på deras hemmaplan. Detta resultat var en viktig vändpunkt för Göteborg, som visade att de kunde konkurrera med Norrköping på högsta nivå.

Rivaliteten Växer

Under 1950-talet började de två lagen etablera sig som huvudkonkurrenter i svensk fotboll. IFK Norrköping hade en stark period under detta decennium, ofta dominerande i Allsvenskan, medan IFK Göteborg byggde upp sitt lag och sina strategier för att utmana Norrköpings dominans.

Spelstil och Taktik
 • Norrköpings dominans: IFK Norrköping var kända för sin disciplin och taktiska skicklighet. Deras spelstil under 1950-talet betonade starkt försvar och snabba kontringar, vilket ofta gjorde dem till en svår motståndare att slå.
 • Göteborgs uthållighet: IFK Göteborg började utveckla en mer uthållig och teknisk spelstil, med fokus på bollinnehav och kreativa anfallsspel. Detta lade grunden för deras framtida framgångar.
Publikens Engagemang

Matcherna mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping under 1950-talet drog stora publikskaror och skapade en elektrisk atmosfär på arenorna. Fans från båda sidor var hängivna och passionerade, vilket bidrog till den intensiva rivaliteten. Varje möte mellan lagen var en festlig händelse, fylld med förväntan och spänning.

Historiska Mål och Ögonblick
 • Viktiga mål: Många avgörande mål gjordes i dessa matcher, med spelare som senare skulle bli legendarer för sina respektive klubbar. Dessa ögonblick har etsats fast i minnet hos supportrar och har blivit en del av lagens rika historia.

1959: Slutet på ett Decennium, Början på en Ny Epok

 • Slutet av 1959: Rivaliteten mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping fortsatte att växa, och vid slutet av 1950-talet var det klart att dessa två lag skulle fortsätta att vara huvudaktörer i svensk fotboll. Norrköping avslutade decenniet starkt, men Göteborg hade nu byggt en grund för framtida framgångar.

1960-talet: En Period av Förändring och Konkurrens

1960-talet var ett decennium av förändring och utveckling för svensk fotboll, och rivaliteten mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping var inget undantag. Båda lagen hade perioder av framgång och utmaningar, och deras möten på planen var alltid intensiva och konkurrenskraftiga. Här är en detaljerad genomgång av deras rivalitet under 1960-talet.

IFK Göteborgs Utmaningar och Uppbyggnad

Under 1960-talet hade IFK Göteborg perioder av både framgång och svårigheter. Laget genomgick en betydande ombyggnad och kämpade för att återta sin plats i toppen av svensk fotboll.

Tidigt 1960-tal: Stabilisering och Förändringar
 • 1961: IFK Göteborg hade en stark säsong och slutade på en imponerande tredje plats i Allsvenskan. Detta markerade början på en period av stabilisering för klubben.
 • 1962-1963: Dessa år var mer utmanande för Göteborg, då laget kämpade för att hitta konsistens och stabilitet. Trots detta lyckades de behålla sin plats i Allsvenskan och fortsatte att bygga på sitt lag.
Mitten av 1960-talet: Återhämtning och Förnyelse
 • 1964: Göteborg visade tecken på återhämtning genom att sluta på fjärde plats i Allsvenskan. Detta år såg flera unga talanger ta steget upp till A-laget, vilket lovade gott för framtiden.
 • 1966: Ett starkt år där IFK Göteborg slutade på en respektabel fjärde plats igen, vilket visade på lagets förbättringar och potential.

IFK Norrköpings Framgång och Dominans

IFK Norrköping hade en stark närvaro under 1960-talet och var ofta ett av topplagen i Allsvenskan. Deras framgångar gjorde dem till en formidabel motståndare för IFK Göteborg.

Tidigt 1960-tal: Stark Start
 • 1960: IFK Norrköping vann Allsvenskan, vilket markerade en stark början på decenniet. Deras framgång var ett resultat av skicklig taktik och starka spelare.
 • 1961-1962: Norrköping fortsatte att vara en toppkonkurrent och slutade på andra plats båda dessa år. Deras konsekventa prestationer gjorde dem till ett av de mest respekterade lagen i ligan.
Mitten av 1960-talet: Upp- och Nedgångar
 • 1963: IFK Norrköping hade en svår säsong och slutade i mitten av tabellen. Detta var ett år av omstrukturering och justeringar för klubben.
 • 1965: Norrköping återvände till form och slutade på andra plats i Allsvenskan, vilket visade deras kapacitet att återhämta sig och utmana de bästa lagen.

Minnesvärda Matcher Mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping

Mötena mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping under 1960-talet var alltid laddade med spänning och betydelse. Här är några av de mest minnesvärda matcherna:

1961: Göteborgs Viktiga Seger
 • Vårmatch: IFK Göteborg tog en viktig seger med 2-1 över IFK Norrköping hemma på Gamla Ullevi. Denna match var en milstolpe för Göteborg och visade deras potential att konkurrera med topplagen.
1964: En Spännande Oavgjord
 • Höstmatch: Ett minnesvärt möte som slutade 3-3. Matchen var full av dramatik och mål, och båda lagen visade sin offensiva styrka.
1966: Norrköpings Överlägsenhet
 • Vårmatch: IFK Norrköping visade sin styrka genom att besegra IFK Göteborg med 3-0 på hemmaplan. Denna seger var ett tydligt tecken på Norrköpings kapacitet och ambitioner.
1968: Återhämtning för Göteborg
 • Höstmatch: IFK Göteborg tog en övertygande 2-0-seger över IFK Norrköping, vilket markerade deras förbättrade form och ambition att återvända till toppen av Allsvenskan.

1970-talet: Stora förändringar för båda lagen

1970-talet var en betydelsefull period för svensk fotboll och särskilt för rivaliteten mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping. Under detta decennium genomgick båda lagen stora förändringar, både på och utanför planen, vilket ledde till en rad intensiva och minnesvärda möten. Här är en djupdykning i rivaliteten mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping under 1970-talet.

IFK Göteborgs Förändring och Återuppbyggnad

IFK Göteborg spenderade stora delar av 1970-talet med att återuppbygga sitt lag och strukturera om för framtida framgångar. Efter en relativt tuff period på 1960-talet arbetade klubben hårt för att återvända till toppen av svensk fotboll.

Tidigt 1970-tal: Kamp för Konsistens
 • 1970-1972: IFK Göteborg kämpade med att hitta konsistens i sina prestationer och slutade i mitten av tabellen i Allsvenskan. Klubben fokuserade på att bygga ett starkare lag och investera i ungdomsutveckling.
 • 1973: Ett betydelsefullt år där Göteborg visade förbättrade prestationer och slutade på en respektabel fjärde plats i Allsvenskan, vilket markerade en vändpunkt för klubben.
Mitten av 1970-talet: Förnyelse och Förbättring
 • 1974-1975: IFK Göteborg fortsatte sin återuppbyggnad och lyckades sluta i övre delen av tabellen. Klubben visade att de var på väg tillbaka till sin forna glans med starka prestationer och nyförvärv som bidrog till lagets framgångar.
 • 1976: Göteborg visade fortsatt framsteg och slutade på tredje plats i Allsvenskan, vilket ytterligare stärkte deras position i svensk fotboll.
Sent 1970-tal: Steg mot Storhet
 • 1978: Efter några stabila säsonger i mitten av tabellen, började Göteborg visa tecken på att de kunde återvända till toppen. Klubben fortsatte att bygga ett starkt lag med fokus på både erfarna spelare och unga talanger.
 • 1979: IFK Göteborg slutade på en imponerande andra plats i Allsvenskan, vilket markerade deras återkomst som en av Sveriges ledande fotbollsklubbar.

IFK Norrköpings Stabilitet och Utmaningar

Under 1970-talet fortsatte IFK Norrköping att vara ett starkt och konkurrenskraftigt lag i Allsvenskan. Trots vissa utmaningar visade de sin kapacitet att vara en toppkonkurrent under stora delar av decenniet.

Tidigt 1970-tal: Stabil Närvaro
 • 1970-1972: IFK Norrköping hade starka säsonger och slutade regelbundet i den övre delen av tabellen. Deras stabilitet gjorde dem till en respekterad och farlig motståndare för alla lag i Allsvenskan.
 • 1973: Norrköping visade fortsatt styrka och konsistens, vilket cementerade deras plats som ett av de ledande lagen i svensk fotboll.
Mitten av 1970-talet: Upp- och Nedgångar
 • 1974: Ett tufft år för Norrköping som slutade i mitten av tabellen. Laget mötte utmaningar men visade sin förmåga att återhämta sig.
 • 1975: Norrköping återhämtade sig starkt och slutade på tredje plats i Allsvenskan, vilket visade deras kapacitet att utmana om topplaceringar.
Sent 1970-tal: Konkurrenskraft och Förnyelse
 • 1976-1977: Norrköping hade stabila säsonger och slutade i övre delen av tabellen. De visade att de kunde vara konkurrenskraftiga trots hård konkurrens från andra lag.
 • 1978: Ett år av omstrukturering och förnyelse, där laget fokuserade på att bygga för framtiden med nya talanger och strategier.
 • 1979: Norrköping slutade starkt i tabellen och visade att de var redo att återvända till toppen av svensk fotboll.

Minnesvärda Matcher Mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping

Mötena mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping under 1970-talet var alltid fyllda med spänning och betydelse. Här är några av de mest minnesvärda matcherna:

1973: Göteborgs Vändpunkt
 • Vårmatch: IFK Göteborg tog en viktig seger med 2-1 över IFK Norrköping hemma på Gamla Ullevi. Denna seger var betydelsefull för Göteborg och visade deras förbättrade form.
 • Höstmatch: Returen slutade 1-1, vilket var ett rättvist resultat i en match där båda lagen visade starkt spel.
1975: Spännande Uppgörelser
 • Vårmatch: En dramatisk match som slutade 2-2. Båda lagen visade sin offensiva kapacitet och förmåga att kämpa till sista minuten.
 • Höstmatch: IFK Norrköping tog en övertygande 3-1-seger hemma, vilket markerade deras starka form det året.
1979: Kampen om Topplaceringarna
 • Vårmatch: IFK Göteborg och IFK Norrköping möttes i en intensiv match som slutade 2-1 till Göteborg. Denna seger var viktig för Göteborgs strävan att återvända till toppen.
 • Höstmatch: Returen slutade 1-1, vilket speglade båda lagens jämna prestationer och kapacitet att utmana varandra.

1980-talet: Storhetstiden för IFK Göteborg och IFK Norrköping

1980-talet var en gyllene era för IFK Göteborg, som under denna tid etablerade sig som en av Europas ledande fotbollsklubbar. Samtidigt fortsatte IFK Norrköping att vara en stark konkurrent i Allsvenskan, vilket gjorde mötena mellan dessa två lag ännu mer spännande och betydelsefulla.

IFK Göteborgs Dominans

1980-talet markerade IFK Göteborgs mest framgångsrika period, både nationellt och internationellt. Med starka prestationer i Allsvenskan och imponerande resultat i europeiska turneringar, befäste laget sin plats som en av Sveriges främsta fotbollsklubbar.

1982: UEFA-cupen och Inhemsk Framgång
 • 1982: Ett av de mest minnesvärda åren i IFK Göteborgs historia. Laget vann UEFA-cupen efter att ha besegrat starka europeiska lag som Valencia, Kaiserslautern och slutligen Hamburg i finalen. Detta var en monumental prestation som satte Göteborg på den internationella fotbollskartan.
 • Allsvenskan: Samma år säkrade IFK Göteborg också en topplacering i Allsvenskan, vilket visade deras styrka både nationellt och internationellt.
1986: Dubbelseger och Europaframgångar
 • Allsvenskan: IFK Göteborg vann Allsvenskan igen, cementerande sin status som det dominerande laget i svensk fotboll.
 • Europacupen: Laget nådde semifinalen i Europacupen och visade återigen att de kunde konkurrera med de bästa lagen i Europa. Göteborgs defensiva disciplin och effektiva anfallsspel var nycklar till deras framgångar.

IFK Norrköpings Konkurrens

Samtidigt som IFK Göteborg dominerade, fortsatte IFK Norrköping att vara en stark kraft inom svensk fotboll. Även om de inte nådde samma internationella framgångar som Göteborg, var Norrköping ett lag att räkna med i Allsvenskan.

1983: Kampen om Titeln
 • Allsvenskan: IFK Norrköping hade en stark säsong och utmanade IFK Göteborg om titeln. Deras matcher var täta och intensiva, och Norrköping visade att de kunde mäta sig med Sveriges bästa lag.
1988: Starka Prestationer
 • Allsvenskan: Norrköping fortsatte att vara en av toppkonkurrenterna i Allsvenskan. Deras matcher mot IFK Göteborg var alltid höjdpunkter på säsongen, fyllda med dramatik och högkvalitativ fotboll.

Minnesvärda Matcher Mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping

Mötena mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping under 1980-talet var ofta laddade med spänning och betydelse. Dessa matcher var inte bara viktiga för ligaplaceringar utan också för prestigen mellan de två klubbarna.

1982: IFK Göteborgs Imponerande Segrar
 • Vårmatch: Göteborg tog en viktig 3-1-seger över Norrköping på hemmaplan, vilket stärkte deras kampanj i Allsvenskan.
 • Höstmatch: I returen lyckades Göteborg vinna med 2-0 på bortaplan, vilket ytterligare visade deras styrka och dominans den säsongen.
1986: Spännande Oavgjort
 • Sommarens Mötet: Ett av de mest minnesvärda mötena var när Norrköping lyckades hålla IFK Göteborg till ett spännande 2-2-resultat. Matchen var full av högoktanig fotboll och visade Norrköpings kapacitet att utmana de bästa.
1989: Slutet av Decenniet
 • Avslutningsmatch: I en av de sista matcherna på 1980-talet möttes lagen i en dramatisk match som slutade 1-1. Detta resultat reflekterade båda lagens starka prestationer under decenniet och deras fortsatt betydelse i svensk fotboll.

1990-talet: Spänning och Dramatik mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping

1990-talet var ett decennium präglat av spänning och dramatik i svensk fotboll, särskilt när det gäller rivaliteten mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping. Denna period såg både lagens kamp om dominans i Allsvenskan och flera minnesvärda möten som engagerade fans och skapade oförglömliga ögonblick.

IFK Göteborgs Fortsatta Dominans

Efter storhetstiden på 1980-talet fortsatte IFK Göteborg att vara en dominerande kraft i svensk fotboll under 1990-talet. Laget vann flera ligatitlar och upprätthöll sin status som ett av Sveriges mest framstående fotbollslag.

1990 och 1991: Återkommande Mästare
 • 1990: IFK Göteborg säkrade ännu en Allsvensk titel, vilket förstärkte deras ställning som Sveriges ledande fotbollslag. Deras spelstil, präglad av starkt försvar och effektiva kontringar, fortsatte att imponera.
 • 1991: Återigen stod IFK Göteborg som mästare i Allsvenskan, och deras dominans verkade obestridlig. Laget visade en enastående förmåga att vinna viktiga matcher, både hemma och borta.
1994: Europaäventyret
 • Champions League: IFK Göteborg nådde gruppspelet i UEFA Champions League och stod för flera imponerande prestationer mot starka europeiska lag. Deras internationella framgångar höjde lagets profil ytterligare.

IFK Norrköpings Kamp

IFK Norrköping, trots att de inte nådde samma höjder som IFK Göteborg, förblev en stark konkurrent under 1990-talet. De hade flera framstående spelare och lyckades utmana de bästa lagen i Allsvenskan.

1993: En Stark Säsong
 • Allsvenskan: 1993 var ett år där IFK Norrköping verkligen visade sin kapacitet genom att konkurrera om topplaceringarna i Allsvenskan. De visade upp en imponerande form och kunde mäta sig med de bästa.
1998: Kampen om Europaplatser
 • Allsvenskan: Under 1998 lyckades IFK Norrköping kämpa sig till en topplacering, vilket gav dem en chans att kvalificera sig för europeiskt spel. Deras insatser under detta år var beundransvärda och visade på lagets potential.

Minnesvärda Matcher Mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping

Matcherna mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping under 1990-talet var alltid fyllda med dramatik och intensitet. Här är några av de mest minnesvärda mötena:

1993: Göteborgs Dramatik
 • Vårmatch: En intensiv match där IFK Göteborg lyckades säkra en 3-2-seger över IFK Norrköping. Matchen var full av spännande vändningar och avgörande ögonblick.
 • Höstmatch: Returen på hösten slutade med en övertygande 2-0-seger för Göteborg, vilket visade deras styrka och konsistens under säsongen.
1995: En Minnesvärd Kamp
 • Sommarens Mötet: IFK Norrköping lyckades hålla IFK Göteborg till ett oavgjort resultat, 1-1, i en match som var både fysisk och taktisk. Detta resultat var betydelsefullt för Norrköping som kämpade för en topplacering.
 • Höstmatch: Ett spännande möte där Göteborg vann med 2-1 på hemmaplan, vilket visade deras förmåga att leverera i kritiska ögonblick.
1999: Slut på Decenniet med Dramatik
 • Vårmatch: IFK Norrköping tog en överraskande 3-2-seger över IFK Göteborg, vilket visade att de fortfarande kunde utmana de bästa lagen i ligan.
 • Höstmatch: Säsongens avslutande möte slutade 1-1, en match fylld med dramatik och intensitet, vilket avslutade 1990-talet på ett spännande sätt.

2000-talet: Modern Era för IFK Göteborg och IFK Norrköping

2000-talet var en period av omvandling och återuppbyggnad för både IFK Göteborg och IFK Norrköping. Båda lagen genomgick stora förändringar, både på och utanför planen, och deras rivalitet fortsatte att ge upphov till spännande och minnesvärda matcher. Här är en djupdykning i denna moderna era och hur dessa två lag utvecklades under det nya årtusendet.

IFK Göteborgs Återkomst till Toppen

Efter en tid av blandade resultat under slutet av 1990-talet, började IFK Göteborg återigen hitta sin väg tillbaka till toppen av svensk fotboll under 2000-talet.

Tidigt 2000-tal: Omstrukturering och Ungdomssatsning
 • 2002-2003: IFK Göteborg genomgick en omstrukturering och satsade på att bygga ett starkt lag med fokus på unga talanger. Denna period präglades av inkonsekventa resultat, men det lagda grunden för framtida framgångar.
 • 2004: Ett viktigt år där laget visade tecken på förbättring och stabilitet, även om de inte nådde de absoluta topparna i Allsvenskan.
2007: Ligatitel och Europaspel
 • 2007: IFK Göteborg vann Allsvenskan för första gången på 11 år. Under ledning av tränaren Jonas Olsson och med stjärnspelare som Marcus Berg och Pontus Wernbloom, säkrade laget ligatiteln i en dramatisk säsong.
 • UEFA-cupen: Göteborg kvalificerade sig för UEFA-cupen och gjorde en stark insats, vilket återigen satte dem på den europeiska fotbollskartan.
Sent 2000-tal: Konsolidering och Stabilitet
 • 2008-2009: IFK Göteborg fortsatte att vara en av topputmanarna i Allsvenskan, med flera starka säsonger som cementerade deras status som ett av Sveriges ledande lag. De nådde också finalen i Svenska Cupen, vilket visade på deras starka cupform.

IFK Norrköpings Kamp och Återuppbyggnad

För IFK Norrköping var 2000-talet en period av återuppbyggnad och strävan efter att återfå sin plats i svensk fotbolls toppskikt. Efter att ha pendlat mellan Allsvenskan och Superettan, kämpade laget för att hitta stabilitet och framgång.

Tidigt 2000-tal: Nedgång och Återkomst
 • 2002: Norrköping åkte ur Allsvenskan och tvingades spela i Superettan, vilket var en svår period för klubben. De kämpade med ekonomiska svårigheter och behovet av att bygga om laget.
 • 2003-2007: Åren i Superettan var utmanande, men laget visade styrka och beslutsamhet genom att gradvis förbättra sina prestationer.
2008: Åter i Allsvenskan
 • 2008: Efter flera år av hård kamp lyckades IFK Norrköping återvända till Allsvenskan. Deras comeback var ett bevis på klubbens uthållighet och förmåga att övervinna motgångar.
 • 2009: Norrköping kämpade för att hålla sig kvar i Allsvenskan och visade stor kämpaglöd trots tuff konkurrens.
Sent 2000-tal: Konsolidering
 • 2010: Trots ytterligare en nedflyttning fortsatte Norrköping att bygga på sina framsteg och förbereda sig för framtida framgångar.

Minnesvärda Matcher Mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping

Matcherna mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping under 2000-talet var ofta fulla av intensitet och dramatik. Här är några av de mest minnesvärda mötena:

2007: Göteborgs Guldår
 • Vårmatch: IFK Göteborg tog en viktig seger med 2-0 över IFK Norrköping på hemmaplan, vilket bidrog till deras ligaseger senare under året.
 • Höstmatch: Returen var lika dramatisk, med Göteborg som säkrade ytterligare en seger, denna gång med 1-0, och befäste sin plats som Sveriges bästa lag.
2008: Norrköpings Återkomst
 • Vårmatch: I deras första möte efter återkomsten till Allsvenskan, lyckades IFK Norrköping kämpa till ett 1-1 oavgjort resultat mot IFK Göteborg, vilket visade på deras styrka och beslutsamhet.
 • Höstmatch: Göteborg visade sin överlägsenhet med en 3-1-seger, men Norrköping visade också att de var redo att slåss mot de bästa.
2009: Täta Uppgörelser
 • Vårmatch: En spännande match som slutade 2-2, med båda lagen som visade upp stark offensiv fotboll.
 • Höstmatch: IFK Göteborg tog en 2-1-seger i en hårt kämpad match, vilket ytterligare underströk deras dominans under denna period.

Rivaliteten under 2010-talet

2010-talet var en dynamisk och spännande period för svensk fotboll, särskilt för IFK Göteborg och IFK Norrköping. Rivaliteten mellan dessa två klassiska lag fortsatte att blomstra och ge upphov till många minnesvärda matcher. Här är en detaljerad genomgång av deras möten och utveckling under detta decennium.

Tidigt 2010-tal: Stabilisering och Uppbyggnad

I början av 2010-talet arbetade både IFK Göteborg och IFK Norrköping med att bygga stabila lag som kunde konkurrera i Allsvenskan.

2010-2012: Bygga för Framtiden
 • IFK Göteborg: Efter en relativt svag period i slutet av 2000-talet fokuserade Göteborg på att bygga om sitt lag med en blandning av erfarna spelare och nya talanger. De lyckades säkra en stabil position i mitten av tabellen under dessa år.
 • IFK Norrköping: Norrköping återvände till Allsvenskan 2011 efter att ha spenderat tid i Superettan. De fokuserade på att stabilisera sin position i högsta ligan och undvika nedflyttning, vilket de lyckades med genom starka prestationer och strategiska nyförvärv.

Mitten av 2010-talet: Framgång och Kamp

Mitten av decenniet var en period av framgång och stark konkurrens mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping, med flera minnesvärda matcher och spännande säsonger.

2013-2015: Göteborgs Styrka och Norrköpings Framsteg
 • 2013: IFK Göteborg hade en stark säsong och slutade på andra plats i Allsvenskan. De visade upp en solid defensiv och en farlig offensiv, vilket gjorde dem till en av ligans toppkonkurrenter. IFK Norrköping, å andra sidan, kämpade för att etablera sig och slutade på en stabil men ospektakulär position i mitten av tabellen.
 • 2014: Båda lagen visade förbättringar. Göteborg fortsatte att vara en av topplagen och slutade återigen högt i tabellen. Norrköping visade tecken på stark utveckling och började ses som ett lag med potential att utmana de stora.
 • 2015: Ett år av genombrott för IFK Norrköping. De överraskade alla genom att vinna Allsvenskan, mycket tack vare en imponerande laginsats och taktisk briljans från tränaren Janne Andersson. IFK Göteborg slutade på en respektabel plats i toppen av tabellen och visade att de kunde utmana om titeln.
Minnesvärda Matcher
 • 2015, vårmatch: IFK Norrköping tog en viktig 2-1-seger över IFK Göteborg på bortaplan, vilket markerade deras ambition att utmana om titeln.
 • 2015, höstmatch: Returen i Norrköping slutade med en dramatisk 1-0-seger för Norrköping, vilket stärkte deras position i toppen och var avgörande för deras titelvinst.

Sent 2010-tal: Kontinuerlig Rivalitet och Intensiva Möten

Under slutet av 2010-talet fortsatte rivaliteten att växa med flera spännande möten mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping.

2016-2019: Konkurrens på Hög Nivå
 • 2016: IFK Göteborg och IFK Norrköping var båda starka konkurrenter i Allsvenskan. Norrköping slutade på andra plats, precis bakom Malmö FF, medan Göteborg kämpade för att nå en Europaplats och slutade i den övre delen av tabellen.
 • 2017: Året präglades av blandade resultat för båda lagen. IFK Norrköping fortsatte att vara en toppkonkurrent, medan IFK Göteborg hade en mer ojämn säsong men visade glimtar av sin potential.
 • 2018: Båda lagen genomgick en period av omstrukturering och byggde för framtiden. Matcherna mellan dem var fortsatt intensiva och betydelsefulla.
 • 2019: IFK Göteborg visade tecken på återhämtning och slutade på en stark placering, medan IFK Norrköping fortsatte att vara en toppkonkurrent i ligan.
Minnesvärda Matcher
 • 2017, vårmatch: Ett spännande möte som slutade 2-2, med båda lagen som visade offensiv styrka och taktisk finess.
 • 2018, höstmatch: IFK Göteborg tog en viktig 3-1-seger hemma på Gamla Ullevi, vilket markerade deras ambition att återvända till toppen.
 • 2019, vårmatch: IFK Norrköping vann med 2-0 på hemmaplan i en match som visade deras fortsatta styrka och kapacitet att utmana de bästa.

2020-talet: Nya Kapitlen för IFK Göteborg och IFK Norrköping

2020-talet markerar ett nytt kapitel i rivaliteten mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping. Denna period har redan bjudit på spännande utvecklingar, oförglömliga matcher och betydande förändringar för båda lagen. Här är en närmare titt på vad som har hänt under de första åren av detta decennium och vad framtiden kan ha i beredskap.

IFK Göteborgs Utveckling

IFK Göteborg har fortsatt att arbeta med att återta sin plats som en dominerande kraft i svensk fotboll. Med en blandning av erfarna spelare och unga talanger, har klubben siktat på att bygga ett starkt lag som kan konkurrera både nationellt och internationellt.

2020: Åter till Cupframgångar
 • Svenska Cupen: IFK Göteborg vann Svenska Cupen 2020 genom att besegra Malmö FF i en dramatisk final med 2-1 efter förlängning. Denna seger markerade ett viktigt steg för klubben och gav fansen något att fira.
 • Allsvenskan: Säsongen var blandad med både höjdpunkter och utmaningar. Göteborg slutade i mitten av tabellen, men cupsegern var en ljuspunkt.
2021: Byggande av Framtiden
 • Ungdomssatsning: Klubben fortsatte att fokusera på att utveckla unga talanger från akademin. Flera unga spelare tog steget upp till A-laget och visade att de kunde bidra på hög nivå.
 • Nya Rekryteringar: Flera nyförvärv gjordes för att förstärka laget, med ambitionen att förbättra lagets prestationer i Allsvenskan och utmana om topplaceringar.
2022: Stabilitet och Framtidstro
 • Allsvenskan: Laget visade stabilitet genom att säkra flera viktiga segrar och slutade på en respektabel position i tabellen. Det fanns en tydlig ambition att bygga vidare på denna grund för framtida framgångar.
 • Internationellt Samarbete: IFK Göteborg sökte också att förbättra sina internationella relationer och möjligheter, med fokus på att återvända till europeisk fotboll.

IFK Norrköpings Fortsatta Strävan

IFK Norrköping har under 2020-talet fortsatt sin strävan att vara en av Sveriges topplag. Med starka prestationer i Allsvenskan och en tydlig vision för framtiden, har laget visat att de är en kraft att räkna med.

2020: Konkurrenskraft och Utmaningar
 • Allsvenskan: Norrköping hade en stark inledning på säsongen och var en tidig utmanare om topplaceringarna. Trots en del svackor lyckades laget avsluta säsongen på en stark position.
 • Nyckelspelare: Flera spelare utmärkte sig under säsongen, och lagets balans mellan erfarenhet och ungdom var tydlig.
2021: Förstärkning och Vision
 • Nyförvärv: Klubben gjorde viktiga förstärkningar under transferfönstret, med målet att ytterligare förbättra lagets prestationer. Fokus låg på att få in spelare med både erfarenhet och potential att utvecklas.
 • Strategisk Planering: Norrköping arbetade med en långsiktig strategi för att säkerställa fortsatt framgång och hållbarhet, både på och utanför planen.
2022: Starkare och Mer Ambitiösa
 • Allsvenskan: Norrköping fortsatte att visa starka prestationer i ligan, med flera viktiga segrar mot topplag. Deras mål var tydligt – att utmana om ligatiteln och kvalificera sig för europeiskt spel.
 • Akademin: Precis som Göteborg, satsade Norrköping mycket på att utveckla sina unga talanger, vilket lovade gott för framtiden.

Minnesvärda Matcher Mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping

Under de första åren av 2020-talet har matcher mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping fortsatt att vara fulla av dramatik och intensitet. Här är några av de mest minnesvärda mötena:

2020: En Rivstart
 • Vårmatch: IFK Göteborg och IFK Norrköping möttes tidigt på säsongen i en match som slutade 3-3. Matchen var en riktig nagelbitare med flera mål och spännande vändningar.
 • Höstmatch: I returen tog IFK Norrköping en viktig 2-1-seger på bortaplan, vilket cementerade deras status som en toppkonkurrent.
2021: Täta Uppgörelser
 • Vårmatch: Ett intensivt möte som slutade 2-2, med båda lagen som visade upp högkvalitativ fotboll. Matchen var full av dramatik och spänning till sista minuten.
 • Höstmatch: IFK Göteborg säkrade en 1-0-seger hemma på Gamla Ullevi, en seger som blev viktig för deras slutplacering i ligan.
2022: Nya Spelare, Nya Utmaningar
 • Vårmatch: En tät och fysisk match som slutade 1-1, med starka insatser från nyförvärv i båda lagen. Matchen visade på lagens jämnhet och kampvilja.
 • Höstmatch: IFK Göteborg tog en övertygande 3-1-seger, vilket markerade deras starka avslutning på säsongen och visade deras ambition att återvända till toppen.

2020-talet har hittills varit en dynamisk och spännande period för både IFK Göteborg och IFK Norrköping. Med fokus på ungdomsutveckling, strategiska förstärkningar och ambitionen att återvända till den europeiska scenen, har båda lagen visat att de är fast beslutna att fortsätta skriva nya kapitel i sin rika historia. Deras matcher har fortsatt att vara fyllda med intensitet och dramatik, engagerande fans och bidragande till den svenska fotbollens utveckling. Rivaliteten mellan IFK Göteborg och IFK Norrköping är starkare än någonsin, och vi kan förvänta oss många fler spännande möten under det kommande decenniet.